dsc_0333
© 2012 Joep. All rights reserved.

Huize Radmilac

s’ Ochtends worden we wederom gastvrij ontvangen in huize Radmilac. Ditmaal is Goran aan het werk en dat geeft ons de gelegenheid om rustig met beide dames te praten. We maken een wandeling naar een schitterend kloostertje in de omgeving. De Servische orthodoxe kerk kent een rijke historie en lijkt nog wel het meest op het protestantisme. Aan elke kalenderdag heeft de kerk een heilige verbonden. Wanneer Serviërs een kerk binnenlopen kussen zij de portretten van de heiligen. Een bijzonder respectvol aangezicht.

We praten over de werkloosheid en de corruptie in het land. Als je hier een baan wilt moet je de juiste mensen kennen. Deze mensen  vragen je dan vaak een fee (circa 4000 euro) om je aan een tijdelijk contract te helpen. Als je slijmerig genoeg bent mag je soms blijven. Mijn bloed kookt ervan. Zij zijn het gewend. Ik vraag of het in deze regio ooit vredig zal worden. Zij denken van niet. Het is een land tussen het Oosten en het Westen en verschillende belangen maken Servië tot een kruidvat.

Goran haalt ons die middag op bij het klooster. Goran’s rijstijl is waarschijnlijk een klein voorproefje van wat we in India gaan ervaren. Stel je voor: met z’n zessen in een Zastava. Je zit als sardientjes in een blik achterin en de bestuurder schreeuwt stoer dat hij met Hollandse klompen het gaspedaal bedient. Hij haalt vrolijk voor de bocht in en torpedeert zijn Joegoslavische scheurijzer al toeterend de bergen door. Wanneer we bij de oma van Veljko aankomen wil hetzelfde scheurijzer niet meer… Goran stampt met zijn klompen op alle pedalen, maar nee, dat baat niet. Goran-style: duw de auto van de berg en hij doet het vanzelf weer… En ja hoor! Wat een schitterende sightseeing Servië. s’Avonds worden we getrakteerd op Servische kaviaar, een culinaire specialiteit bestaande uit geroosterde paprika’s. Verder wordt er gedronken en gedanst!

dsc_0320
dsc_0321
dsc_0322
dsc_0327
dsc_0333
dsc_0334
dsc_0335
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

14 Comments

 1. Puck & Jochem

  Hé Ilse en Joep,
  Wat een mooie verhalen! Ik ben toch wel een beetje jaloers hoor, heerlijk doen wat je wilt en wanneer je het wilt!
  Ik heb ooit als busstewardess het begin van de oorlog mee gemaakt en gezien met eigen ogen wat voor een narigheid dat met zich meebrengt. Het is daarom des te triester om te lezen dat ondanks dat het nu ‘ vrede’ is eigenlijk nog steeds corrupt is. Maar aan de andere kant ook goed om te lezen dat ondanks dat zij met alles wat ze hebben de geneugten vh leven dubbel en dwars beleven:-)
  Veel plezier en wij drinken vanuit Utrecht een drankje op jullie :-) Liefs Puck,Jochem en de kids! (Lieve… waar is toch die grote witte auto??)

 2. Susanne

  Hè Ilse en Joep,
  Wat hebben jullie al veel gedaan in korte tijd! Leuk om te lezen.
  Ik mis je relativering en humor wel Joep. Nu moet ik zelf al die goeie grappen maken :)
  Geniet van jullie trip, ik blijf het volgen!
  Lieve groet Susanne

 3. Yvonne

  Ha liefies,

  Zoveel mooie verhalen en dan nog aan mijn verjaardag denken..dat kan alleen ons Ilsje zijn!

  Dikke kus x

 4. Anne-Marije

  Stoere verhalen en wat mooi al die gastvrijheid. Klinkt af en toe als Ali G uit Kazachstan. Heeft de kleine Turk jullie naar een hoe-hard-kan-je-gescrubd-worden-hammam meegenomen? Wij lezen met veel plezier met jullie mee. Hier begint het herfst te worden. Ook gezellig ;-) . De dag na jullie uitzwaai kreeg R haar eerste tand. De rijst reist al rond. Liefs, R, AM & r

 5. Charlotte

  Hoi .Joep en Ilse,
  Heb net jullie verhalen gelezen, voor de 3e keer, maar nu samen met oma.
  Oma: ik heb genoten van jullie verhalen, vond de foto met de servische mensen erg leuk. Jullie zien er goed uit. Geniet van jullie reis, ik denk elke dag aan jullie.
  Ben voorzichtig. Veel liefs en een dikke kus, oma Wil
  Charlotte: Wat schrijven jullie leuk, ben benieuwd naar de verdere verhalen.
  Veel liefs

 6. Lisanne

  Lieve Ils en Joep,
  Ik heb even bijgelezen, wat een leuke verhalen al!
  Geniet goed van al het moois wat op jullie pad gaat komen en ik blijf jullie volgen.xx

 7. Wiets

  Mooie verhalen zussie en broertje! Zo leuk dat jullie ook met locals in contact zijn, dan ontdek je toch wel meer van een land. Mooie fotos ook, en jullie zien er goed uit. Dikke kus en liefs en p.s. er zijn nog maar 2 glazen gesneuveld ;)

 8. leonora

  Hoi Joep en Ilse,

  Zoals beloofd op de housewarming bij Bob ga ik jullie volgen en “meereizen”. Het is een welkome afleiding nu het in Nederland grauw en herfstig wordt. Heel veel plezier de komende tijd gewenst. Liefs vanuit Leusden. Rob en leonora

 9. Annemarie Boogaard

  Wat leuk om jullie verhalen te lezen!!! Geniet van alles wat jullie allemaal beleven.

 10. Gerlinde

  Eindelijk tijd om jullie website te lezen!
  Wat superleuk om het zo allemaal te kunnen volgen!
  En wat een prachtige foto’s!
  Geniet van de reis en van elkaar!

  Liefs, Gerlin.

 11. Gerriene

  Lieve Ils en Joep,

  Heerlijk om jullie verhalen zo op afstand mee te mogen volgen en mee te genieten van jullie mooie indrukken!
  Geniet, geniet!

  Zoen Gerriene

 12. Marijke

  Fijn om jullie zo te kunnen volgen.. De verhalen klinken al heel erg goed! Houden zo.. Geniet, beleef en neem mee…. xx

 13. Wiet

  Someday baby…. Heerlijk om jullie belevenissen te lezen.
  Geniet lieverds! Vrolijke kussen uit Amsterdam!

 14. Andries en Nel

  Hoi Joep en Ilse,
  Geweldig om te lezen die verhalen van jullie. Wat een indrukken doen jullie op en jullie zijn nog maar kort onderweg, dat belooft wat. Geniet ervan en we blijven jullie volgen.
  Lieve groeten Andries en Nel