© 2012 Ilse. All rights reserved.

Onder de grauwe deken van Belgrado

In Servië is niets wat het lijkt. Belgrado voldoet volledig aan de verwachting Balkan/oostblok. Grauw, grijs, beton, uitlaatgassen en mensen met kapsels uit de jaren negentig. De mannen zien eruit als gasten die je inhuurt wanneer je in Amsterdam iemand wil laten liquideren. Breed en groot gebouwd, kort geschoren haar, 2 daags baardje en sportkleding. Twee huurlingen staan ons op te wachten bij het Centraal Station van Belgrado. Het blijken Stefan en Nicola te zijn, twee studenten die ons Belgrado laten zien. Een van hen is de neef van Veljko, een oud collega van Joep bij Alliander. Er is direct een klik en enthousiast worden alle highlights van Belgrado getoond. De winnaar, een standbeeld dat herinnert aan de Servische ontworsteling aan de Turken is het absolute hoogtepunt. Het beeld staat op een fort, daar waar de twee rivieren de Donau en Soba elkaar kruisen. Na een lange wandeling geeft het uitzicht voldoening. Onder de deken van grauwheid bevindt zich een mooi,  gemoedelijke en levendig Belgrado dat uitnodigt om tot s’avonds laat op straat te zijn. Dat doen we dan ook. Tot in de late uurtjes drinken we bier in een van de vele parken die Belgrado rijk is. Heineken en Amstel zijn premium, maar Lav (betekent leeuw) is het Servische alternatief. Goed drinkbaar en betaalbaar voor de studenten.  Later schuift ook Marija aan, de vriendin van Stefan. Zij heeft een eigen appartement en biedt ons aan te overnachten. Zij staat erop dat wij in haar bed slapen en zij op de slaapbank. Wat een  gastvrijheid! De jonge generatie is niet geïnteresseerd in politiek, daar hechten ze geen waarde aan. Ze praten tevens niet graag over de oorlog, want toen waren zij nog te jong om er iets zinnigs over te zeggen.  s’Ochtends bakken we voor hen pannenkoeken met appel en spek. Zij laten ons kennis maken met de Servische kazen, worsten en groentes. Een culinaire uitwisseling om je vingers bij af te likken. Om de kilo’s weer kwijt te raken gaan we met  z’n tweeën joggen  in het park om de hoek. Ondanks dat er een hele hoop niet goed geregeld is (werkgelegenheid, sociale zekerheid en een solide overheidsapparaat), is sporten in het park een waar genot. Overal waterkraantjes, gratis fitness apparatuur en een speciaal aangelegd joggingpad. We genieten van de temperatuur, de moeders die een wandelingetje maken met de kids en de ouwe mannetjes  die een potje schaak spelen in hetzelfde park.

dsc_0267
dsc_0272
dsc_0274
dsc_0283-uitgesneden
dsc_0285
dsc_0287
dsc_0290
dsc_0293
dsc_0295
dsc_0296
dsc_0297
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail