dsc_0167
© 2012 Ilse. All rights reserved.

Is het waar wat ze zeggen?

Yeah! Daar zijn we dan! We hebben het tweede gebouw van onze auto-sticker behaald! Na onze eigen vertrouwde Domtoren zijn we dan nu op Azadi (vrijheids) Square in Teheran. Een kwart van de reis (in kilometers) zit erop.

Zodra we uitstappen worden we aangesproken door een oude ietswat knullige economie student. “Hello where are you from?..Can I ask you something?..Is it true what they say on our national television about the crisis in Europe?.. Is it hard to live over there..?”  Met lichte weerstand geven we eerlijk antwoord op zijn vraag. Even later worden we eigenlijk wel blij van de vraag. Mensen zijn blijkbaar erg kritisch op de propaganda die de nationale zenders hen voorschotelen.

We hebben met Ali & Arezoo afgesproken. Ali is de neef van Nina, oud-collega van Ilse. We zijn nog maar net ingecheckt of de telefoon gaat; ‘Waar zijn jullie? Wij komen er aan!’ Het startsein van 4 supergezellige dagen met Ali (the First), zijn vrouw Arezoo en ook zijn neef Ali (the Second) en zijn vrouw Parisa. Ze showen ons de highlights van de hoofdstad. Maar bovenal laten ze ons zien hoe het grootste deel van de Iraniërs  omgaat met de alles controlerende sharia-regels van de  gehate overheid. Vol nieuwsgierigheid, aandacht en verbazing  horen en zien we hoe zij hun leven vormgeven. De conclusie is steeds dezelfde; In Iran is haast alles verboden en tegelijkertijd is alles mogelijk!

Satellietschotels op het dak verboden? Wanneer controleurs deze kapot komen knuppelen bestellen we de dag erna toch gewoon nieuwe! Dit begroten we in….

Youtube, Facebook enz. geblokkeerd door de regering? Iedereen heeft Facebook. Dan zorg je toch voor een zogenaamde VPN-verbinding! Kun je op elke straathoek krijgen..

Bruiloftsfeest met drank en  veel muziek verboden? De politie komt 3 keer langs, ze zijn met altijd met z’n tweeën, dus dat is 300 dollar op een avond … Kwestie van voorbereid zijn!

Aan het eind van de 4 dagen willen we het toch nog even vragen: “Is het waar wat ze zeggen over Iran, dat wanneer je hier iets steelt je hand eraf gehakt wordt? “ Na een lachsalvo krijgen we een eerlijk antwoord. “Je moet niet alles geloven wat ze op televisie zeggen!”.

dsc_0004
dsc_0127
dsc_0129
dsc_0133
dsc_0139
dsc_0154
dsc_0157
dsc_0161
dsc_0166
dsc_0167
dsc_0168
dsc_0171
dsc_0192
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

One Comment

  1. Wiets

    Jeetje, wat maken jullie veel mee en wat gaaf dat jullie zoveel contacten met locals hebben, wow ils, komt wel goed met die algemene ontwikkeling. Mag ik voortaan bij jou in het team als we ooit eens Triviant zouden spelen?