dsc_0036
© 2012 Ilse. All rights reserved.

Poffertjes en Taliban

In Bam ontmoeten we Roman. Een jonge Duitser met volkswagen bus waarmee we samen de tocht door Balochistan gaan maken. Dat lijkt ons een goed schild. Vanaf de laaste 300 kilometer naar de grens met Pakistan worden we begeleid door politie escortes. Meestal een blauwe Toyota Hilux met in de laadbak 4 Kalasjnikov’s, die worden bediend door jonge jongens met baarden. We twijfelen een beetje of we beter af zijn met of zonder deze schietgrage kornuiten. We trekken namelijk veel bekijks en ’onze’ agenten zijn duidelijk niet de beste G.I. Joe’s in de regio.

De verhalen over Balochistan (gebied ter grote van Duitsland, verdeeld over Iran en Pakistan) zijn niet mis. In het grensgebied wordt veel drugs gesmokkeld. In het Iraanse gedeelte bieden lokale drugsbaronnen gegijzelde touristen aan in ruil  voor een kaartje ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’. Maar dat is nog altijd beter dan het risico dat we lopen in Pakistaans Baluchistan. Deze regio wordt praktisch geheel gecontroleerd door de Taliban. Gegijzelde touristen worden hier voornamelijk gebruikt voor het maken van goede Jihad video’s. Dan ben je letterlijk en figuurlijk nog verder van huis.

Rond 9 uur zijn we bij de grens. Iran uit is een koekie, Pakistan in vraagt echter wat geduld. Na een bezoekje bij de vreemdelingendienst worden we van kantoor naar kantoor gestuurd. In totaal zetten we die dag 23 keer onze naam, handtekening en paspoortgegevens neer. Er is overigens geen vrouw te bekennen. Ik maak voor het eerst kennis met het fenomeen “ongegeneerd staren”. Ondanks het feit dat ik helemaal ingepakt zit en dus enkel mijn gezicht en handen zichtbaar zijn, is er klaarblijkelijk reden om onophoudelijk te staren. De ongeschoren mannen zijn niet te peilen. Of hebben we ons bang laten maken door alle verhalen?

Zes uren later mogen we dan Pakistan in rijden. Op het moment dat het donker begint te worden stoppen we bij een kaal gebouwtje met een binnenplaats. Het is het politiebureau waar we gaan overnachten. Zonder elektriciteit en zonder stromend water. We tasten af, wie zijn deze mannen? Ze dragen geen uniform, zijn het wel echte politiemensen? Ineens bedenk ik me dat we geen enkel insigne gezien hebben wat bewijst dat zij daadwerkelijk politie zijn! Op dat moment hoor ik een man in de hoek praten via  zendapparatuur die aangesloten is op een accu. “Ggggggghhhhhh……Ali Akbar… Ggggghhhh….Taliban 2…..Ggggggghhh….Taftan….”

Wat zeggen ze zou?! Taliban?! Misschien zijn dit wel geen politiemannen, maar zitten we nu in het “kantoortje” van de Taliban! Ik krijg het Spaans benauwd. In het Duits vertel  ik Roman en Joep mijn gedachten. Ze beamen dat we geen officieel bewijs gezien hebben. Onze verontrustende conversatie wordt schijnbaar opgemerkt door de mannen. Binnen 1 minuut verlaat iedereen de kamer. Na een kwartiertje komen de mannen weer 1 voor 1 weer binnendruppelen. Allemaal met herkenbaar uniform aan. Blijkbaar hebben ze onze verontruste gezichten kunnen lezen. We voelen ons licht beschaamd dat we zoveel wantrouwen hadden, maar wat wil je in deze omgeving! Uit schuldgevoel bakken we die avond poffertjes voor ze. Mjammm mjammm!!!

dsc_0009
dsc_0014
dsc_0016
dsc_0017
dsc_0020
dsc_0021
dsc_0036
dsc_0040
dsc_0042
dsc_0045
p1060364
p1060370
p1060374
p1060375
p1060394
p1060398
p1060422
p1060433
p1060459
p1060465
p1060486
p1060492
p1060516
p1060529
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

6 Comments

 1. Cees en Nel

  Lieven Ilse en Joep

  Een heel gelukkig 2013 en verder nog een goede reis/
  Liefs Nel en Cees

 2. Susanne Willems

  Ha Ilse en Joep
  Mooie en spannende verhalen. Jullie zitten er midden in. Nog beter!
  Ben zo benieuwd hoe het voelt om samen zover van huis te zijn in zulke soms bizarre situaties. Dat is niet voor te stellen vanaf de bank in een lekker warm gestookt huis. Daar moeten we onder het genot van een biertje maar eens een boompje over opzetten! Maar eerst nog lekker genieten van de reis en alle avonturen. Save journey en er wordt aan jullie gedacht.
  Dikke kus Susanne

 3. Jorien

  Hey Ils en Joep!
  Wat een heftig verhaal! Lang leve de poffertjes!
  En indrukwekkende foto’s!
  Liefs Jorien

 4. Anne Kraaijeveld

  Hey Ilse! Wat een spannend verhaal zeg van de Taliban. Knap van jullie om in deze landen te reizen. De foto’s zijn indrukwekkend. Alvast een gelukkig nieuwjaar! Gr. Anne Kraaijeveld

 5. Andries en Nel

  Tjongejonge wat spannend zeg, blij dat het goed is afgelopen. Voor straks fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling
  Lieve groetjes

 6. Yvonne en co.

  Ha liefies,

  Wat een spanning! Te voelen door het beeldscherm heen! Maar gelukkig met een goede afloop. Goed om te lezen dat jullie zo scherp blijven.. zijn we blij mee. Geniet nog lang van al het prachtigs..

  Een hele dikke zoen en knuffel! x