Monster in container
© 2013 Ilse. All rights reserved.

De Stempelcollectie

We rijden Chennai binnen. Een drukke, vieze, hyperactieve stad aan de oostkust van India.  Vanuit deze havenstad vaart ons monster als het goed is over een dag of vier richting Kuala Lumpur. Althans dat hopen we , want we hebben de tickets naar KL al geboekt gezien de Familie Langen daar ook zal zijn. Voordat de auto in de container kan moeten er nog wat stappen in het verschepings-proces doorlopen worden. We geven onze ziel en zaligheid uit handen aan ‘shipping-agent’ Renuka. Een statige Indische dame van rond de 50 met lang zwart gevlochten haar, gehuld in een kleurige satijnen sari. Ze neemt ons mee naar haar kantoor. Of iets wat daar voor door moet gaan. Een donker holletje met een zoemende ventilator en muffe meubels. We twijfelen even of we met deze vrouw in zee moeten gaan?  Gelukkig hebben we eerder die dag nog een bezoekje gebracht aan Ganescha  (de olifantengod in een Hindu tempel) zodat de goden ons hopelijk goed gezind zijn .

Alles draait om ‘stempels verzamelen’. Pas als de benodigde stapel papieren gestempeld zijn mag de auto de container in. Wanneer we het eerste gemeente kantoor binnenkomen zien we duidelijk dat India een digitaliserings-slag gemist heeft. Er werken hier een paar duizend mensen en overal liggen papieren, los of in ordners.  Met Renuka voorop stappen we de eerste kamer vol starende bruine knikkertjes binnen.  Met een autoritaire vermakelijkheid vuurt de eerste ambtenaar een peloton zuigende vragen op ons af. “Why is the picture on your drivers license so different from  the picture on your passport? ”, was de vraag aan onze Duitse medereiziger. “This is a problem, because we don’t know if this is really your ID document”.  Na het Gestapo verhoor legt de man onze stapel papieren traag en onachtzaam onderop een dikke stapel in de hoek van zijn bureau. Wij worden gemaand buiten verder te wachten en Herr Flick duikt terug in zijn ochtendkrant. Wij wachten samen met Renuka.  De kracht van onze vrouwelijke ‘shipping-agent’  wordt nu pas duidelijk. Renuka loopt zo nu en dan met een wit envelopje en een verleidelijke blik de kantoorkamer binnen. Na 4 uur mogen ook wij weer naar binnen. Tot onze verbazing liggen onze papieren onderaan een stapel op het bureau van de buurman van Herr Flick. Nou gefeliciteerd, papier 1 is gestempeld! Op naar ambtenaar 2, 3, 4. Dan slaat de klok 5 uur en zit onze eerste werkdag erop.

De volgende dag is het hetzelfde verhaal. Wachten, kont likken, envelopjes schuiven en wachten. Gelukkig hoeven wij slechts te wachten en doet Renuka de rest.

De derde dag mogen we richting het ‘warehouse’ waar de auto de container in gaat. Hier zal een Indiase eindbaas de laatste stempel verschaffen. Wanneer hij de auto weegt en dit gewicht vergelijkt met het (netto) gewicht dat in onze Nederlandse autopapieren staat komt dit niet overeen. “What shall we do about this?”, is zijn vraag aan Renuka. Ilse legt met een strak gezicht uit dat het verschil te maken heeft met de hoeveelheid schoenen die ze heeft meegenomen. Vol in de roos. Hij lacht en laat zijn indirecte smerige vraag om smerig geld achterwege. Om 23:00 uur sluiten we de container met onze auto’s en een vol stempelboek om om 4:00u onze vlucht naar Kuala Lumpur te halen. Op naar een minder smerig land.

dsc_0003_0
dsc_0014_0
dsc_0027_0
dsc_0041_0
dsc_0050_0
dsc_0051-2
dsc_0058
dsc_0067
dsc_0069-2
dsc_0070-2
dsc_0070
dsc_0078-2
dsc_0083-2
dsc_0089-2
dsc_0092-2
dsc_0110
dsc_0129
dsc_0151
img_3700
img_3735
img_3745
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail