dsc_0171
© 2012 Ilse. All rights reserved.

Dikdoenerij en soberheid….

23 september '12

16:00 uur. Een zwarte BMW 7-serie komt voorrijden in Kartal. Een stoere Turk met maatpak en zonnebril wenkt ons rustig om in te stappen. Het is de chauffeur van  een vriend van Nuray,  waar we een ‘pre dinner borrel’ hebben.  We worden overvallen door een gevoel van opwinding en schaamte. Want zo’n entourage in deze wijk voelt enigszins ongepast. Met 180 km/uur en politieverlichting in de grill rijden we in 20 minuten naar Emirgan, een afstand waar we 2 dagen geleden nog 1,5 uur over deden.  Deze wijk in het Europese gedeelte, van oorsprong een oud vissersdorpje, is overgenomen door  Istanbuls elite.

Het huis van de gastheer ligt schitterend en heeft een panoramisch uitzicht op de Bosphorus. De ontmoeting heeft een  ietswat ander, bijzonder, karakter. Hij is een druk zakenman en  onafscheidelijk van zijn telefoon. Hoewel zeer gastvrij, lijkt hij vanwege zijn drukke agenda nauwelijks interesse te hebben in het wie en wat van zijn gasten. Tegen de tijd dat hij uitgesmst is, staat zijn volgende afspraak alweer op het programma. Wat een ander bestaan dan de Turken in Kartal en wat een ander leven dan wij op dit moment hebben. Tot onze verbazing worden we uitgenodigd om morgen hier te blijven slapen.  We aarzelen omdat we twijfelen of wij ons hier fijn zullen voelen. Toch besluiten we de sleutel aan te nemen. En eerlijk is eerlijk, ook luxe went erg snel.

Vanuit Emirgan nemen we 2 dagen om ‘toeristisch’ Istanbul te ontdekken. Wat een heerlijke stad met een superrijke geschiedenis. Hip en traditioneel, dikdoenerij en soberheid, oosters en westers, christendom en islam. Het wisselt elkaar hier doorlopend af.

One Comment

  1. Wiets

    Jullie camera doet t trouwens goed zeg! En de cursus met Ingrid heeft vast ook zn vruchten afgeworpen… Mooie fotos!