dsc_0011
© 2012 Ilse. All rights reserved.

Rescue Foundation

Vanuit Rahijstan hebben we koers gezet richting Mumbai. Ons voornaamste doel is om het ingezamelde geld voor de Rescue Foundation te overhandigen.

We zijn onder de indruk van de bestuurders van de Rescue Foundation. De directie neemt uitgebreid de tijd voor ons en informeren ons over hun manier van werken. We hebben al snel in de gaten dat het redden van de meisjes uit de prostitutie door hen zeer gedegen en zorgvuldig wordt aangepakt.

Het start met de inval in de bordelen in India, Nepal en (voornamelijk) Bangladesh. De inval wordt zorgvuldig in samenwerking met de politie voorbereid. Bij de inval is politie aanwezig samen met ex-kinderprostituees. Deze ervarings-deskundige vrouwen/meisjes gaan in gesprek met de aanwezige meisjes in het bordeel. Ze vragen aan ieder van hen of ze gered willen worden en delen hun eigen ervaringen. De meisjes die aangeven gered te willen worden gaan vervolgens naar de Rescue Foundation. Allereerst verblijven ze in de “Short-stay”. Het doel van de short-stay is voornamelijk de meisjes te legaliseren. Dit is een langdurig, justitieel proces wat om veerkracht van de meisjes vraagt. Hierin worden ze bijgestaan en gecoacht door medewerkers van de foundation. Ze krijgen training in hoe ze tijdens de rechtszitting de vragen kunnen beantwoorden.

Wanneer de meisjes, na gemiddeld 1 á 2 jaar verblijf in de short stay,  hun identiteit hebben kunnen ze naar de Long Stay. De Long-Stay ligt zo’n 70 km buiten Mumbai en is een enorm terrein met veel land daarom heen. De meisjes krijgen hier trauma-verwerking, scholing in Engels en Hindu, een gerichte beroeps-opleiding (bijv. kapster, naaister, boerin enz) en worden voorbereid op een stabiel leven terug in hun plaats van herkomst. De Rescue Foundation onderzoekt de sociale omgeving van de meisjes en bekijkt of de meisjes veilig terug kunnen naar hun familie. Tegenwoordig is dit veelal mogelijk. Het taboe wat rustte op prostitutie lijkt langzaamaan te verdwijnen. De meisjes worden allemaal gevolgd na hun vertrek uit de Long Stay via lokale hulp-organisaties. Een aantal van de meisjes zullen later aan de slag gaan voor de Rescue Foundation om mee te werken aan de invallen.

De directrice van de Rescue Foundation zit tevens in de adviescomissie van de landelijke overheid. Hierin probeert zij invloed uit te oefenen op de nationale wetgeving, hier in is nog veel te behalen.

Ontroerd zijn we wanneer we de groep lachende meisjes ontmoeten in de werkplaats waar ze sieraden maken. “Namasté” roepen ze vrolijk! Sommige meisjes hebben kleine kinderen bij zich die tevens opgevangen worden door de Rescue Foundation. Je zal maar geboren worden in een prostitutie-kooi (want dat is het), een moeder als kinderprostituee, een vader als kinder-prostituee bezoeker, het gebeurt!

We voelen ons verbonden met de Rescue Foundation en zijn iedereen dankbaar die zich ingezet heeft voor het Rijstproject! Op dit moment staat de teller op bijna 3000 euro, waarmee nu  6 kinderen gered zijn!

Storten kan nog steeds, dus mocht het door het drukke leven er bij ingeschoten zijn…. DOEN DOEN DOEN! Het is onbeschrijfelijk wat er met het geld gebeurt hier, meisjes die weer kunnen leven in vrijheid, dat is zo waardevol!

dsc_0008
dsc_0011
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

One Comment

  1. wiets

    Mooi werk wat zij leveren.